Hipolaktazja typu dorosłych

Posted by: admin  :  Category: jak zadbać o zdrowie

Nietolerancję na mleko obserwuje się obecnie nie tylko u małych dzieci, u których wystąpiła alergia, ale również u dorosłych osób. Hipolaktazja typu dorosłych to genetycznie uwarunkowane schorzenie które charakteryzuje się postępującym wraz z wiekiem zmniejszeniem aktywności enzymu laktazy, odpowiadającemu za rozkład laktozy obecnej w mleku. W przekroju histologicznym struktura kosmków jelitowych pozostaje bez zmian, jednak na ich powierzchni wytwarzanie enzymu stanowi cząstkową czynność. Efektem spożycia mleka w przypadku posiadania tego defektu, jest powstanie uczucia dyskomfortu w jamie brzusznej , wzdęć, gazów, biegunek. Objawy utrzymują się nawet do dwunastu godzin i są bardzo nieprzyjemne. Konieczne jest więc wykluczenie z diety mleka. Stwarza to jednak ryzyko niedoborów wapnia, które w przewlekłym występowaniu, mogą prowadzić do osteopenii i osteoporozy. Przetwory mleczne, które także bogate są w ten pierwiastek, zawierają znacznie mniej laktozy. Obecnie w nich kultury bakterii trawią ją bowiem w procesie fermentacji i dojrzewania. Jeśli więc nie występują dolegliwości po ich spożyciu, można włączyć je do codziennego jadłospisu. Mało laktozy zawiera także ser żółty. Brak laktozy a jednocześnie duże ilości wapnia znajdują się też w soi, orzechach, figach, pietruszce, maku, sardynkach, migdałach. Należy je więc spożywać jak najczęściej.