Niebezpieczeństwo słonych przekąsek

Posted by: admin  :  Category: Porady zdrowotne

Słone przekąski to nieodłączny element każdej imprezy ze znajomymi. Spotykający się przyjaciele często ustalają zasadę, że każdy z nich przynosi jakieś przekąski. W efekcie na stole ląduje kilka do kilkunastu opakowań chipsów, paluszków i słonych orzeszków. Działają one jak narkotyk. Sięgamy po jednego, za nim w ślad idzie drugi i kolejne, aż nie dotkniemy dna miseczki. Zwłaszcza jeśli podjadaniu towarzyszy miła rozmowa, kontrola nad ich spożyciem umyka w siną dal. Tego rodzaju produkty są bardzo niebezpieczne. Jedyny wpływ jaki mogą wywrzeć na nas to pogorszenie stanu zdrowia. Zawierają one bowiem ogromne ilości tłuszczu, w tym głównie tłuszczów nasyconych, przyczyniających się do wzrostu szkodliwej frakcji cholesterolu, czyli LDL i triglicerydów. Ponadto przyczyniają się do wystąpienia nadwagi, gdyż są bardzo kaloryczne. Solone przekąski stwarzają też ryzyko wystąpienia nadciśnienie, ponieważ uważa się że jedną z głównych przyczyn tego schorzenia jest nadmierne spożycie sodu w postaci soli i benzoesanu sodu. O ile zdrowiej byłoby odwiedzić przyjaciół z owocami, naturalnymi sokami, sałatka z warzyw lub owoców i orzechami oraz nasionami bez dodatku soli. Z pewnością uniknęlibyśmy uczucia dyskomfortu w brzuchu i ociężałości, oraz zmniejszyli podaż kalorii, a tym samym ryzyka zbędnych kilogramów.