Wszystko o herbacie

Posted by: admin  :  Category: Porady zdrowotne

Herbata jest napojem, który wielu z nas spożywa codziennie i to nie jeden raz. W Polsce najbardziej popularną jest herbata czarna, czyli paradoksalnie ta, która charakteryzuje się najniższą wartością odżywczą. Istnieje jednak wiele różnych rodzajów herbat ze wszystkich zakątków świata. Jeśli jednak upieramy się przy tym jednym rodzaju, warto wiedzieć, że znacznie bardziej wartościowa jest herbata liściasta. Torebki ekspresowe mogą bowiem zawierać różne dodatki, a sam woreczek w którym umieszczone są pokruszone liście nasiąknięty jest różnymi substancjami chemicznymi które podczas długiego parzenia przechodzą do roztworu. W zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć w trakcie picia tego naparu, czas jego powstawania powinien być dostosowany. Parzenie przez długi czas powoduje bowiem powstanie mocnej esencji do której przechodzą garbniki, nadające jej charakter relaksujący. Jeśli jednak proces ten trwa krótko i nie zdążą się one uwolnić, napar może wywołać u nas pobudzenie. Wiele osób twierdzi, że teina zawarta w herbacie działa na nich bardziej pobudzająco niż kofeina pochodząca z kawy. Zależy to oczywiście od indywidualnych uwarunkowań genetycznych. Na szczególną uwagę zasługuje jednak zielona herbata, która ma działanie łagodzące w stosunku do przewodu pokarmowego, a ponadto zawarte w niej antyoksydanty działają prewencyjnie w chorobie niedokrwiennej serca.